Förstora foton tagna med mobiltelefon?

Förra veckan var jag hemma hos en god vän som också brinner för att fotografera natur, men också helt vanliga familjefoton. När jag vandrade igenom hallen i hans hus så passade jag på att kolla igenom hans nya fotoförstoringar och de flesta av hans foton är så klart fantastiska. Jag är dock inte lika erfaren som honom, men hoppas så klart att bli det en dag.

Men i alla fall så berättade han att två av hans nya fotoförstoringar är tagna med en helt vanlig mobilkamera och jag skulle då få gissa vilka två foton som är från mobilkameran. Av de sex bilder som jag fick gissa på så var där där i alla fall en som gick bort direkt, då den var tagen på långt avstånd. Jag är tillräckligt kunnig för att kunna gissa bort foton tagna med teleobjektiv i alla fall.

Det hela slutade med att jag lyckades få ett rätt tillslut, inte direkt så imponerande då jag gissade på allt alternativ. Men något som däremot imponerande mig var att det faktiskt går att förstora foton från en vanlig mobiltelefon. Nu var dessa fotoförstoringar på canvastavla, så det är kanske inte lika lätt att se skillnaden där då strukturen på tyget försämrar detaljrikedomen något.

Jag är dock glatt överraskad över hur bra förstoringarna blev och därför tänker jag faktiskt försöka fixa egna förstoringar och troligtvis så kommer jag också välja canvastavla som förstoring.

Det finns ett par andra varianter som t.ex. frigolittavla eller tryck på aluminiumplåt, men tror canvastavla är det bästa alternativet i det här läget. De olika materialen man kan välja mellan för förstoring av foto hittade jag på den här sidan. Där kan du läsa lite om hur de olika tavelmaterialen fungerar och ser ut. Men i mitt fall så är jag övertygad om att vanlig canvastavla är det bästa, det passar också in betydligt bättre med övriga förstoringar jag har.

Så ikväll tänkte jag sätta mig ner och försöka leta upp ungefär 4 stycken bilder till att skicka in för förstoring. Jag har en liten liten del i vardagsrummet där jag vill få upp lite familjebilder för att skapa lite extra hemkänsla. Storleken på fotoförstoringen kommer bli ungefär 40 x 30 cm och om det gäller alla 4 bilder har jag inte bestämt än. Det kan hända att jag väljer två olika storlekar för att skapa lite dynamik i det hela.

Nu vet jag inte om jag kommer beställa redan denna veckan eller nästa, men jag tänker mig att jag återkommer med ett inlägg där jag berättar lite om hur resultatet blev. Jag tror det finns relativt många personer som mig, som fortfarande tror att fotoförstoringar från mobiltelefoner fortfarande är ett problem. Visst, nu kanske du inte kan förstora fotona från mobilen till alldeles förstora canvastavlor, men i storleksordningen kring 50 cm verkar inte vara ett problem.

Jag vill dock passa på att säga att du troligtvis behöver en mobilkamera som tar bra bilder och idag använder jag Samsung Galaxy S9 Plus för mina bilder. Min vän använder en iPhone X som tar grymt bra bilder, men jag skulle tro att dessa två mobiler har ungefär samma kvalité på sina foton.

Resultatet återstår att se, men jag är ganska säker på att tavlorna kommer bli väldigt fina tillslut. Jag kommer så klart återkomma med ett inlägg som visar resultatet, när jag väl får hem tavlorna och får upp de på väggen.

Fantastiskt väder senaste två månaderna, men…

Nu har snart hela maj månad passerad och vi har nog aldrig haft så bra väder som det har varit nu. Flera gånger har temperaturen varit över 30 grader i skuggan och det har säkert varit över 23 grader de senaste tre veckorna. Även om jag älskar detta väder och värme så finns där ändå en klump i magen om att något inte står rätt till med klimatet.

Nu kan detta vara en tillfällighet givetvis och troligtvis är det så också, även om klimatet är på väg att förändras. Däremot ska inte vädret förändras så snabbt enligt de undersökningar forskningen har gjort, men den där gnagande känslan finns där trots allt.

Jag är dock glad att jag har lyckats komma ut och fota en hel del natur, men också en hel del foton på familjen när vi har varit iväg på utflykter. Har bland annat tagit en hel del foton med min systemkamera Canon 7D Mark I som jag fick köpa billigt av farsan när han uppgraderade. Men jag har också tagit en hel del foton med mobilkameran (Galaxy s9) som tar fantastiska foton.

En sak är jag säker på och det är att vi (familjen) nog aldrig har varit i väg på så många utflykter denna månad. Tyvärr finns det en liten negativ sak med denna värmen och det är att vi egentligen helt hoppade över våren. Jag tycker våren kunde varat lite längre än bara ett par veckor, det är trots allt en av mina favoritsäsonger.

Nu blir det till att sätta igång grillen för att grilla lite tjocka revben som har legat 18 timmar i sous vide. Resultatet ska bli väldigt intressant då det är första gången jag provat att röka färdigt revbenen på grillen.

Så mycket mer än bara ”roliga klipp” på YouTube

Jag ska vara helt ärlig och erkänna att jag idag använder YouTube betydligt mer än vanligt traditionell TV. Under en typisk dag så lägger jag kanske 30 minuter per dag för att kolla på lite nyheter och sen blir det inte mycket mer än så. Ibland händer det att jag tittar på Vetenskapens Värld eller dylikt, men det är inte speciellt ofta.

Men jag har däremot inte minskat mitt TV tittande överhuvudtaget och då kan man ju så klart undra över vad jag egentligen tittar på. Min smart TV har nämligen stöd för så kallade appar och i Plex-appen har jag börjat följa flera YouTube-kanaler. Några av de kanaler jag följer är allt från roliga klipp till nördiga elektronikkanaler, allt som passar mitt intresse.

Jag var övertygad om att denna förändring från traditionell Tv till YouTube/annan videokälla skulle komma långt senare. Det enda som egentligen fattas för min del är svenska nyheter på YouTube och sen är jag 100% redo att lämna vanligt TV tittande helt. Så för min del är YouTube så mycket mer än bara roliga klipp och jag kan tänka mig att det ser ut så här för ganska många i Sverige.

Detta måste vara extremt obehagligt för den vanliga Tv-branschen, som är fast vid att bara kunna sända TV-program vid särskilda tidpunkter på dygnet. Nu försöker dock de flesta Tv-kanaler att expandera till online också, så troligtvis kommer flera Tv-kanaler överleva trots allt.

Men det är kul att tänka tillbaka vad eller hur videodelningstjänsten blev så populär och hade det inte varit för alla korta roliga klipp på YouTube så hade tjänsten troligtvis aldrig slagit igenom. Man glömmer snabbt historian bakom tjänsterna och här finns en blogg som tar upp några klassiska klipp på YouTube som blev enorma över en natt.

De flesta experter spådde denna förändring redan för 13 år sen när YouTube startades och jag kan vara ärlig med att säga att jag inte alls var lika såld på den idén. Nu är jag däremot 200 % bergssäker på att denna typ av videodelningstjänster kommer ta över till nästan 100 %. Den största fördelen med detta är att jag själv kan välja vilket innehåll jag vill följa och på så sett så slipper jag massa onödigt irrelevant innehåll.

De som jobbar med innehåll till sina YouTube-kanaler håller faktiskt väldigt hög kvalité och idag är bra kamerautrustning betydligt billigare än förr. Nu kan till och med en mobilkamera videofilma i 4K och så egentligen kan vem som helst bli en YouTuber.

Det är helt klart en väldigt fascinerande tid vi lever i just nu och det känns som utvecklingen bara går snabbare och snabbare. Hur ser era vanor ut gällande dessa videodelningstjänster?, det hade nämligen varit kul att få höra hur mina läsare ser på denna typ av tjänster i framtiden.

Jag är övertygad om att det inte bara är jag som använder YouTube till mer än bara roliga klipp. Men tyvärr har YouTube fått ta en hel del kritik från media på grund av att de inte reglerar det uppladdade materialet hårdare. Så om det öppna YouTube som finns idag kommer fortsätta existera kommer vi troligtvis få se inom den närmsta tiden.

Svd.se har skrivit  lite om hur hat och olämpligt innehåll allt oftare plockas bort och även om jag stödjer detta så är jag ändå rädd för att annan typ av innehåll kan plockas bort i framtiden. Nu förstår jag 100% varför de plockar bort allmänt hat och rasistiska inlägg, men vart kommer gränsen gå i framtiden?.

LCHF-bröd i en bakmaskin? – tar gärna emot tips

Som ni kanske redan har läst i ett tidigare inlägg så har jag börjat äta LCHF till nästan 100% och enda gången jag egentligen äter kolhydrater är när jag äter ute eller när något bjuder på mat. Jag är egentligen förvånad över hur enkelt det var att konvertera över till LCHF och det enda jag egentligen saknar är nybakat bröd.

Jag har provat ett par olika recept för LCHF-bröd och några sådana färdiga baksatser som går att köpa. Dessa är faktiskt helt okej och vissa smakar precis som vanligt bröd. Visst, det är inte som nybakta bullar direkt och det kan jag faktiskt vara utan, men det finns inget som säger att man inte kan unna sig någon bulle då och då.

Nu undrar jag om det är möjligt att baka LCHF-bröd i en bakmaskin, för det hade varit riktigt trevligt att kunna få till nybakat bröd på helgerna när man vaknar. Vi hade en bakmaskin när vi var små och jag kan än idag 20 år senare sakna doften av nybakat bröd på morgonen.

Jag har bland annat provat detta recept hos Kokaihop och det receptet är väldigt gott. Men enligt personen som har tagit fram receptet så gör de sitt bröd i en bakmaskin och det är så klart något jag gärna hade velat prova.

Bakmaskin är något jag ha funderat länge på att införskaffa och nu när man inte bara kan gå till affären för att köpa bröd, så känns det som att en bakmaskin hade suttit fint i köket. Jag har kollat lite på https://inspekto.se/ på deras bäst i test av bakmaskiner och enligt deras test så är OBH Nordica BreadMaker Inox 6544 den bästa bakmaskinen.

Jag ska vara ärlig med att säga att jag är lite sisådär med märket OBH Nordica, jag har nämligen haft lite problem med detta märke förut på andra produkter. Men jag har dock läst på andra ställen som t.ex. Familjeliv.se att bakmaskiner från OBH Nordica ska hålla hög kvalité.

Om du är intresserad av att läsa mer om bakmaskinen så kan du hitta hela testet här och från vad jag har kunnat läsa mig till så är Kenwood bakmaskinen Limited BM450 minst lika intressant. Den är dock inte lika billig som den från OBH Nordica och frågan är om det är värt den extra investeringen.

Bakmaskin från Kenwood är däremot snyggare än den andra och bara av den anledningen kan det vara värt att lägga lite extra. Min tanke är ju att ha bakmaskinen ståendes framme vid alla tillfällen, så att den verkligen används regelbundet. Jag har haft andra köksmaskiner som mer eller mindre har försvunnit, bara för att maskinerna ställs undan någonstans i förrådet och sedan glöms de bort. Plus att det blir lite omständligt att ta fram och sedan sätta undan det igen.

Min fråga till mina läsare är om någon har provat att baka LCHF-bröd i en bakmaskin?, jag har inte kunnat hitta så mycket information om det är möjligt eller inte. Jag kommer troligtvis skicka iväg ett e-postmeddelande till OBH Nordica och fråga om deras bakmaskin klarar av de ingredienser som används till LCHF.

Jag kommer återkomma med ett inlägg när jag väl får hem bakmaskinen och kommer skriva ihop en liten recension över hur det har fungerat.

 

Några fler som följer MatGeek?

För ett tag sen så började jag följa en person som går under namnet MatGeek på Youtube och jag börjar äntligen förstå varför denna typ av kanaler är ett hot för vanligt TV. Jag själv tittar knappt på TV längre och anledningen till det är för att det finns så mycket skräp numera, sen en hel del reklam.

Nu har jag följt MatGeek i kanske två månader och här om dagen så satt jag och tänkte på hur himla proffsigt allt känns. Faktum är att det är så mycket bättre än vanlig TV, då man slipper lång reklam vart 10e minut. Men sen är det också väldigt nischat för att passa en viss skara personer och det är väl här Youtube kommer ta över efter vanlig TV. Det finns ju precis vad som helst på Youtube, allt från sci-fi till naturkanaler som visar olika djur med mera.

Det är inte precis svårt att hitta 10-30 kanaler och sedan följa dessa regelbundet varje dag. Då kanalerna inte lägger ut innehåll exakt varje dag, så kan man ändå enkelt få ihop en timme varje kväll med nischat innehåll. Så ja, TV-branschen är troligtvis påväg att förändras de närmsta åren.

Titta på TV tar också mycket mer tid jämfört med att titta på några kanaler på youtube och du är mer eller mindre bunden till att kolla vid en viss tidpunkt. Det är precis tvärtom med Youtube, där kan du kolla när du vill och det är också något jag själv har märkt att jag gör regelbundet. D.v.s. jag kan spara ett par längre avsnitt till helgen, för det är då jag kan sitta ner i lugn och ro för att njuta av ett par bra avsnitt från diverse olika kanaler.

Vilka kanaler följer ni?

Jag följer bland annat MatGeek

https://www.youtube.com/user/matgeek

Sen följer jag även The Slo Mo Guys

https://www.youtube.com/channel/UCUK0HBIBWgM2c4vsPhkYY4w

Följer också Cinemassecre, som spelar retro consoles.

https://www.youtube.com/channel/UC0M0rxSz3IF0CsSour1iWmw

Morsan köpte en ny reclinerfåtölj – Nu är jag själv intresserad

morsans-reclinerfatolj

Morsans reclinerfåtölj

Min morsa har gått i pension sen två år tillbaka och just nu lever hon livet ordentligt, hon både fikar, motionerar, träffar vänner, sovmorgon på morgonen, sover middag med mera. Ja jag är faktiskt smått avundsjuk om jag ska vara ärlig då jag vet att våran generation inte riktigt kommer få samma fördelar. Vi kommer antagligen få jobba till 70 år minst för att pensionssystemet ska gå ihop.

Men i alla fall så har nu köpt en riktigt fin reclinerfåtölj till TV-rummet och när jag var över där igår så fick jag prova den och det är viktigt att påpeka att detta var efter jag hade varit på jobbet. När jag väl sjönk ned i fåtöljen så omfamnades jag av det mjuka lädermaterialet, lite som en varm kram. Asså gud så skönt!

Nu är jag så klart sugen själv på att köpa en reclinerfåtölj och slänga ut det gamla åbäket vi har nu som inte är alls är lika skön att sitta i som det skulle kunna vara. Det vi har nu är en vanlig fåtölj i något fejkmaterial som är hårt och riktigt obekvämt, jag trodde dock inte att en reclinerfåtöljer kunde vara så himla skönt att sitta i huvudtaget.

Sitter och söker efter lite tips nu på IKEA men även reclinerfåtöljer för att se vad som finns för en rimlig peng och det är verkligen inte mycket som finns på IKEA. Jag är egentligen inte heller sugen på att köpa från IKEA, det känns lite som IKEA är blä nu mera. De har väldigt tråkiga möbler tyvärr men visst de har faktiskt några guldkorn. Deras kök är faktiskt ganska snygga bland annat.

Nu ska jag bara försöka få loss 4000-5000 kronor till en reclinerfåtölj i läder för tyg är inte ett alternativ för oss.

Droghandel vid ett dagis i Malmö – hur kan det ens fortsätta?

knarkrondellenJag sitter och läser lite om problemet nere i Malmö om den öppna droghandel som sker vid ett liten dagis. Jag har läst om detta förr men jag har hela tiden trott att det är på väg att åtgärdas i alla fall med fler poliser i området eller liknande. Detta läste jag om för kanske några månader sedan så det är ju ett tag sen nu.

I dag läser jag om att det typ har eskalerat ännu mer nu där barn i 9 års åldern har blivit hotad med pistol, när föräldern sedan ringer polisen dröjer det nästan 4 timmar för att de ska dyka upp och förhöra offret. Det är helt sjukt, vad händer med vårat fina Sverige där det i dag springer omkring grovt kriminella personer som säljer droger varje dag på exakt samma plats. Inte bara det utan de står även och värmer sig i porten där föräldrar och barn ska gå in till dagiset.

Ah jag blir faktiskt riktigt ledsen hur detta ens kan vara ett problem fortfarande efter så lång tid, de har ju känt till problemet i säkert 6 månader nu minst och inget händer. Antagligen står polisen helt handfallna med att kunna göra något i huvudtaget.

Tyvärr verkar utvecklingen inte gå åt rätt håll längre och kriminella personer tar allt mer över olika områden i våra storstäder men vad förväntar man sig när polisen inte får ta till våld i huvudtaget nästan.

Jag tycker politiker ska vakna upp omgående och faktiskt sätta igång en plan på hur de ska kunna få bukt med dessa problem i Malmö men även Göteborg och Stockholm har dessa problem. Jag läste att det skulle kosta närmare 300 miljoner bara för att få bukt med Malmö, visst det är mycket pengar men det är ju ett måste. Vi kan inte vänta med fixa dessa problem i vårat samhälle och antagligen blir det även dyrare ju längre man väntar med att åtgärda problemen.

Skärpning!

http://www.expressen.se/nyheter/langare-och-dagisbarn-mots-i-knarkrondellen/

Nu är det slut på mitt gnällande!

Dra igång min träning igen, seriöst denna gången.

boxningshandskar

Nu börjar jag verkligen få upp mitt sug med att träna igen efter flera månaders uppehåll men nu äntligen kommer suget lite igen för det är faktiskt skönt att träna och man känner sig nöjd efteråt oftast men framförallt känner man sig pigg efteråt.

Det finns dagar då jag sitter och gäspar i princip hela dagen på jobbet och när jag kommer hem drar jag ett snabbt träningspass i form av jogging och efter det är jag helt pigg med gott om energi över.

Men jag har saknat något länge som jag hade hemma under hela min uppväxt och det är en boxningssäck som farsan hade och använde väldigt flitigt under längre perioder. Det var hans sätt att träna lite men att han faktiskt kunde få ut lite av sina inre aggressioner. Nu hade han inte några aggressionsproblem även om det kanske verkar så men det är skönt att kunna få lite utlopp för sina känslor ibland. Jag minns många gånger när jag gick ner och bankade hårt på boxningssäcken efter flera bråk med storasystern eller morsan, skönt kändes det också.

Jag har tittat lite på boxningssäck och ringfighter för att få lite tips med boxningssäck och träningsteknik så börjar suget verkligen komma igång.

Men visst det är inte riktigt därför jag börjar få upp suget med att köpa en boxningssäck utan det är mer att jag vill ha något extra och varierande att träna på/med för då blir träningen lite mer allsidig men framförallt är det enklare att motivera träningen lite mer. För det kommer dagar då jag inte alls är sugen på jogging t.ex. när vädret är riktigt dåligt och då har jag inget annat än att skjuta på träningen.

”Det finns inget dåligt väder, finns bara dåliga kläder” sa alltid morsan men jag har ingen lust att jogga i piskande regn och visst det finns säkert bra kläder för löpning men jag har inte hittat några löparkläder som är relativt billiga som fixar mina problem.

Så nu kommer jag nog köpa en boxningssäck och sätta upp den i vardagsrummet för det är där vi har mest plats och den går enkelt att ta bort när den inte används även om den är lite tung, men man vänjer väl sig.

Vem vinner valet i USA 2016

trump-meme

Nu närmar sig slutresultatet snabbt och inatt kommer det avgöras vem som vinner valet i USA och jag hoppas verkligen det inte blir Trump för vi kan inte ha honom vid atombombsknapparna. Han sa ju i en intervju att varför ska man ha atombomber om man inte använder dem. Men för helvete, jävla galning…

Nu får vi se i natt ( natten till onsdag ) men Hillary borde ha detta så länge det går att lita på undersökningarna men man vet ju aldrig. Trump-röstarna är kanske mer benägna att ta sig ner och rösta så vi vet inte helt säkert förrns imorgon bitti i alla fall men det är mest troligt att Hillary tar detta och det är väl tur det. Jag är inte speciellt glad med henne heller men ska man välja någon så är det Hillary för den där galningen ska fan inte komma till makten.

Men detta visar lite på hur det går i USA idag och hur många personer som inte längre kan lita på styret i USA för korruptionen är enorm på så många sätt där på andra sidan.  Där finns lobbyister överallt i USA, skolor, sjukvård med mera. Glöm inte bort att många politiker är mer eller mindre köpta för att säga att den globala uppvärmningen inte finns av företag som finns inom oljeindustrin och detta är ett väldigt känt problem i USA.

Det är detta som är så vidrigt i USA för det känns som att alla går att köpa om där bara finns intresse och pengar. Dessa oljebolag letar efter personer som har någon form av ”kreditvärdighet” och som ofta syns i TV/radio och sen börjar de sponsra dessa personer på olika sätt och sen är det så klart igång. Vidrigt helt enkelt.

Jag kommer återkomma med ett inlägg när väl valet är över så ska jag skriva av mig lite vad jag tycker om vinnaren. Spännande.