Ny regering, ny energipolitik

GenIVRoadmapNu när vi har fått en ny regering med bland annat Miljöpartiet kommer vi garanterat att få se en annan energipolitik och det intressant kommer vara nära det första uttalandet kommer angående kärnkraften i Sverige. Jag tror själv inte det kommer dröja länge innan S och M går ut med att stänga befintliga kärnkraftverk.

Jag personligen är för kärnkraft fast bara om det är av nyare generationer och jag är övertygad om att vi behöver körnkraft i dagens samhälle tills vi hittar något bättre. I Sverige kör vi än i dag första generationen av kärnkraftverk. Alltså den allra först typen som kom fram och våran kärnkraftspark är en av de absolut äldsta i Världen.

Jag håller med om att den befintliga kärnkraften ska plockas ner men jag vill dock se en satsning på nyare former av kärnkraft t.ex. Generation 4 som skapar energi från gamla kärnkraftsopor. Det vi  har i dag är skräp i jämförerlse med vad som finns att bygga i dag.

Många pratar också lönsamheten med kärnkraften är dålig och allt är ju relativt men när kärnkraften har 50 år på nacken så är det ganska självklart att lönsamheten är ur dålig på grund av allt det underhåll som måste göras årligen. Oftast är det billigare att bygga nytt än att renovera.

Våran miljövänliga elproduktion från t.ex. vindkraft / sol eller vattenkraft är strålande och framförallt är vattenkraften det bästa alternativet då vattnet oftast rinner hela tiden vilket gör detta alternativ till en ganska säker / stabil energikälla.

Går vi över till vindkraft eller solenergi så är faktiskt solenergi det bästa alternativet mest på grund av att där är inga rörliga delar som slits upp och om nu forskarna lyckas finns det stor risk att vi kan utvinna nästan 90% av solljuset vilket hade öppnat upp till en helt annan typ av energiproduktion.

Men egentligen är dessa två alternativ ganska dåliga, varför?

Dessa två alternativ producerar inte en stadig ström av el drygnet runt och varför är då detta ett problem kan man ju undra? Vi kan så klart inte lagra elen i t.ex. batterier och om vi nu hade kunnat göra det så hade detta inte varit ett så stort problem som det är i dag men tyvärr är vi inte ens i närheten av att kunna lagra dessa mängder av energi.

Det ska bli intressant hur denna regeringen kommer att gå vidare med sin energipolitik och förhoppningsvis har de en gnutta verklighetsförankring.

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/solenergi/article3852378.ece

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.