Så mycket mer än bara ”roliga klipp” på YouTube

Jag ska vara helt ärlig och erkänna att jag idag använder YouTube betydligt mer än vanligt traditionell TV. Under en typisk dag så lägger jag kanske 30 minuter per dag för att kolla på lite nyheter och sen blir det inte mycket mer än så. Ibland händer det att jag tittar på Vetenskapens Värld eller dylikt, men det är inte speciellt ofta.

Men jag har däremot inte minskat mitt TV tittande överhuvudtaget och då kan man ju så klart undra över vad jag egentligen tittar på. Min smart TV har nämligen stöd för så kallade appar och i Plex-appen har jag börjat följa flera YouTube-kanaler. Några av de kanaler jag följer är allt från roliga klipp till nördiga elektronikkanaler, allt som passar mitt intresse.

Jag var övertygad om att denna förändring från traditionell Tv till YouTube/annan videokälla skulle komma långt senare. Det enda som egentligen fattas för min del är svenska nyheter på YouTube och sen är jag 100% redo att lämna vanligt TV tittande helt. Så för min del är YouTube så mycket mer än bara roliga klipp och jag kan tänka mig att det ser ut så här för ganska många i Sverige.

Detta måste vara extremt obehagligt för den vanliga Tv-branschen, som är fast vid att bara kunna sända TV-program vid särskilda tidpunkter på dygnet. Nu försöker dock de flesta Tv-kanaler att expandera till online också, så troligtvis kommer flera Tv-kanaler överleva trots allt.

Men det är kul att tänka tillbaka vad eller hur videodelningstjänsten blev så populär och hade det inte varit för alla korta roliga klipp på YouTube så hade tjänsten troligtvis aldrig slagit igenom. Man glömmer snabbt historian bakom tjänsterna och här finns en blogg som tar upp några klassiska klipp på YouTube som blev enorma över en natt.

De flesta experter spådde denna förändring redan för 13 år sen när YouTube startades och jag kan vara ärlig med att säga att jag inte alls var lika såld på den idén. Nu är jag däremot 200 % bergssäker på att denna typ av videodelningstjänster kommer ta över till nästan 100 %. Den största fördelen med detta är att jag själv kan välja vilket innehåll jag vill följa och på så sett så slipper jag massa onödigt irrelevant innehåll.

De som jobbar med innehåll till sina YouTube-kanaler håller faktiskt väldigt hög kvalité och idag är bra kamerautrustning betydligt billigare än förr. Nu kan till och med en mobilkamera videofilma i 4K och så egentligen kan vem som helst bli en YouTuber.

Det är helt klart en väldigt fascinerande tid vi lever i just nu och det känns som utvecklingen bara går snabbare och snabbare. Hur ser era vanor ut gällande dessa videodelningstjänster?, det hade nämligen varit kul att få höra hur mina läsare ser på denna typ av tjänster i framtiden.

Jag är övertygad om att det inte bara är jag som använder YouTube till mer än bara roliga klipp. Men tyvärr har YouTube fått ta en hel del kritik från media på grund av att de inte reglerar det uppladdade materialet hårdare. Så om det öppna YouTube som finns idag kommer fortsätta existera kommer vi troligtvis få se inom den närmsta tiden.

Svd.se har skrivit  lite om hur hat och olämpligt innehåll allt oftare plockas bort och även om jag stödjer detta så är jag ändå rädd för att annan typ av innehåll kan plockas bort i framtiden. Nu förstår jag 100% varför de plockar bort allmänt hat och rasistiska inlägg, men vart kommer gränsen gå i framtiden?.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.